General Awareness Questions SSC CGL Tier-1 | 11th August (All Shift)

By | August 11, 2017

These questions are based on the type of GA questions asked in the First & Second Shift of the exam (11th August). Candidates having CGL Exam in other shifts can go through these questions and can expect these questions to be asked in upcoming shifts as well.

Shift- 1

Q1. One question related to Norwesters thunderstorm?

Q2. Strait of Gibraltar connects?
Ans-: The Strait of Gibraltar is a narrow strait that connects the Atlantic Ocean to the Mediterranean Sea and separates Gibraltar and Peninsular Spain in Europe from Morocco and Ceuta in Africa.

Q3. Financial Emergency article of the Constitution?
Ans: Article 360

Q4. Milk is slightly acidic related question?
Ans: lactic acid

Q5. In Vitro Fertilization was invented by?
Ans: Robert G. Edwards, an English biologist who with a physician colleague, Dr. Patrick Steptoe developed the in vitro fertilization.

Q6. Who is the Author of the book “Six Machine”?
Ans: Chris Gayle

Q7. Wimbledon related questions?

Q8. Who was the founder of Ghadar Party?
Ans: Sohan Singh Bhakna and Lala Hardayal was the co-founder of this party.

Q9. What is the SI unit of temperature?
Ans: Degree Celsius

Q10. In which year East India Company came to India?
Ans:1600

Q11. Bank credit customers related question?

Q12. What is Netscape Navigator?
Ans: Web browser

Q13. Arjun Award in Athletics Related question.

Q14. Facebook was banned by which country?
Ans: China

Q15. What is the Full form of RNA?
Ans: Ribonucleic acid

Q16.The biggest mammal is?
Ans: The blue whale



Shift- 2

Q1. Which article is related to State emergency?
Ans: Article 356

Q2. How many members of Rajya Sabha are nominated by the President?
Ans:12

Q3. Military exercise ‘Cobra Gold’ is held between Thailand and which country?
Ans: U.S

Q4. Which industry uses Potassium sulphate?
Ans: fertilizers

Q5. Who wrote Akbarnama book?
Ans: Abu’l-Fazl

Q6. What type of relationship of Private and Govt. in Economy?

Q7. What does RRR mean in the environment?
Ans: reduce, reuse and recycle

Q8. Which is the longest cell in our body?
Ans: neurons

Q9. In which Neighbouring country Gurdwara Panja Sahib is located?
Ans: Pakistan.

Q10. What was the motto of the 3rd five-year plan?
Ans: self-reliance.

Q11. How many members are nominated by the President?

Ans: 12(Rajya Sabha) + 2(Lok Sabha)

Q12. What is the Distance between two longitudes?
Ans: 111 (approx) kilometers

Q13. Match the following: Sports with female players

Q14. Who initiated The Khalsa tradition?
Ans: The tenth Sikh Guru, Gobind Singh,

Q15. What principle of light is used in optical fibre?
Ans: Total Internal Reflection.

Q16. What is the function of An electric motor?
Ans: Covert’s electrical energy into mechanical energy.

Q17. Which of the following movie is directed by Satyajit Ray?

Q18.The Wind in Sahara desert?



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.