General Awareness Questions Asked in SSC CGL 2017 on 12 August (All Shift)

0
36

These questions are based on the type of GA questions asked in the FIRST & Second Shift of the exam (12th August). Candidates having CGL Exam in other shifts can go through these questions and can expect these questions to be asked in upcoming shifts as well.

Q1. Name of the Book written by Sachin?
Ans: Playing It My Way

Q2. What is the SI unit of intensity of sound?
Ans: decibel

Q3. Match the following: Brahma Samaj, Arya Samaj, Veda Samaj etc.
Ans: Brahmo Samaj – Raja Ram Mohan Roy
Arya Samaj – Dayananda Saraswati
Veda Samaj – K. Sridharalu Naidu

Q4. Blue revolution, Golden revolution, and Yellow revolution related question.
Ans: Blue revolution- Fish Production
Golden revolution – Fruits/Overall Horticulture development/Honey Production
Yellow revolution – Oil Seeds production

Q5. One question related to famous Indian Vocalist.

Q6. Recently India signed a Third protocol of double taxation with which country?
Ans: India and Singapore Sign a Third Protocol for Amending the Double Taxation Avoidance Agreement (DTAA)

Q7. What is India’s national water animal?
(Tortoise, Dolphin, Crocodile, and Alligator)
Ans: Dolphin

Q8. One question related to countries and their currencies. (Bhutan, Malaysia, etc.)

Q9. What is an exothermic reaction?
Ans: Chemical Reaction in which energy is released.

Q10. Which Major element in Brass?
Ans: Copper

Q11. Alveoli are related to which biological system?
(Digestive system, Excretory system, Respiratory system and Reproductive system)
Ans: Respiratory system

Q12. What is the full form of FTP in Computer?
Ans: The File Transfer Protocol

Q13. Which of the following is not the fundamental duty?

Q14. Which of the following fundamental rights has recently been converted into legal rights?
Ans: Right to property



Shift 2

Q1. Arundhati Roy book “The Ministry of utmost happiness” related question.

Q2. Who is the first Governor General of free India?
Ans:C. Rajagopalachari

Q3. Who is the first female Ruler of India?
Ans: Razia Sultan

Q4. How many States share Nepal’s Boundary?
Ans: five

Q5. What is the Study of fungus?
Ans: Mycology

Q6. Question-related to a scientist?

Q7. Who received Arjuna Award 2016 in wrestling?
Ans:
Q8. Who invented Polio injection?
Ans: Jonas Edward Salk

Q9. The 7th country which has been included in SACEP in March 2017?

Q10. Contingency fund Monitor related question.

Q11. What is the S.I unit of Heat?
Ans: Joule

Q12. When is a ball thrown vertically upward what remains constant?
Ans: Energy of the system

Q13. What is the name of compound sodium bicarbonate?
Ans: Baking carbonate

Q14. A question related to Curd?

Q15. Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (PMVVY), who will provide funds?

Q16. A question related to Classical dancer ?

Q17. What is the Tenure of Comptroller and Auditor General of India?
Ans:6 years
Q18. Computer work on which Number System?
Ans: Binary system

Q19. Match the following terms with sports names.
(No ball, Knock out, Goal etc.)
no ball – cricket
knock out – basketball
Goal – football/hockey

Q20. One question related to Tax?



Shift 3

Q1. Single cellular organism reproduces by? cellular division

Ans. Cellular Division

Q2. What is the full form of DNA?

Ans. Deoxyribonucleic Acid

Q3. Which among following is not land locked country?

Ans. Bhutan

Q4. What is the full form of ISDN?

Ans. Integrated services digital network

Q5. Which state government has officially launched women safety application?

Ans. Tamil Nadu

Q6. Name the female hormone?

Ans. Prostrogen

Q7. Sheets made from?

Ans. Aluminium

Q8. Who discovered Celsius scale?

Ans. Astronomer Anders

Pls Comment: If you have appeared in today exam and remember any question

SubjectDownload Link
EnglishClick Here
HistoryClick Here
General KnowledgeClick Here
ComputerClick Here
General ScienceClick Here