General Awareness Questions 19th August- SSC CGL 2017

Shift- 1

Q1. Who discovered Uranus planet? William Herschel

Q2. What is the Full Form of HTML? Hypertext Markup Language

Q3. In which Year AIDMK was established? 1972

Q4. Nalanda University was built by?  Kumaragupta I

Q5. Which country hosted 2015 Rugby world cup? England

Q5. Namak Satyagraha/Dandi March was completed in how many days? 24 Days

Q6. French open winner in 2016? Novak Djokovic (Men’s), Garbiñe Muguruza (Women’s)

Q7. Which is known as the master gland? Pituitary gland 

Q8. Habeus corpus is used to prevent which fundamental right? Right to freedom

Q9. The position of India according to Area? 7th

Q10. Attorney general take part in Parliament is mentioned in which article? Article 76

Q11. Which state’s boundary don’t touch China, Himachal, Sikkim, Arunachal, Bihar. ? Bihar

Q12. Which is Known as artificial silk? Rayon

Q13. Who won Nobel prize in chemistry? Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart, Ben Feringa

Q14. Digital Dakiya is established in which state? Madhya Pradesh

Q15. Which Acid present in grapes? Tartaric

Q16. If v=u+at, what is u in this equation? Initial Velocity

Q17. When is market demand less and supply is high is called______?

Q18. One Question Related to Pandit Deen Dayal Yojana.

Q19. Tomars are defeated by Chauhan’s of which region? Haryana

Shift-2

Q1. Which movie got Best film National award 2016?
Ans. Kasab

Q2. Who was runner-up of Rugby world cup 2015?

Ans: Australia

Q3. Chole dynasty ruled in which part of India?

Ans: Southern

Q4. One question related to Pradhan Mantri pension and life insurance scheme?
Ans: Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana

Q5. Who is the inventor of Ball pen?
Ans: John Loud (patent)

Q6. Crust of sea is made up of silica and _________?

Ans: Magnesium

Q7. Friction is reduced by which of the following?


Q8. MgO + H
O = ___________?
Ans: Mg(OH)2

Q9. Which country topped the rank in HDI?

Ans: Norway

Q10. When are reforms introduced in India?

(a) 1990
(b) 1951
(c) 2001
Ans:1991

Q11. One question related to Advisory jurisdiction of Supreme Court.


Q12.Input output related to which term?

(a) Average production
(b) Production factor

Q13. One question related to Xylem.


Q14. How many seats in Rajya Sabha Tripura?


Q15. Notepad editor is of which operating system?



Q16. English man necessitates producing which crop in Darjeeling?
Ans: Tea

Q17.One question related to the name of place between India and Pakistan.


Q18.Monkey, gorilla are related to which carnivorous and mammals group


Q19. Meanders form which type of Lake? 


Q20. The size of particles more than that sized particle will be counted as air pollutants.


Q21. Monuments in Hampi is built by which kings?


Q22. What is the process of picking the useful thing and using from waste and garbage?

Note: Remaining shifts will be updated soon